Hírek

Záró Erdei Iskolás Szakosztály Ülés Sziágyban

„Erdészeti Erdei Iskola” szakosztály kihelyezett ülése a SEFAG-nál

November 9.-10.-én az OEE „Erdészeti Erdei Iskola” szakosztály a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában tartotta éves záróülését, illetve erdőpedagógiai továbbképzését.

A 17 éve működő szakosztály 30 tagja a SEFAG sziágyi erdészeti erdei iskolájának működését, valamint erdőgazdálkodását és közjóléti tevékenységét ismerhette meg. A társaság felépítését, az eredményeket, a közjóléti munkák, ezen belül is az erdei iskola iránti elkötelezettséget Barkóczi István vezérigazgató ismertette a megjelenteknek. Horváth Mihály erdészeti igazgató -  házigazdaként - színes vetítettképes előadásában mutatta be a Lábodi Vadászerdészet működését, az „erdei iskolázás beépülését” a mindennapi munkájukba.

A gyakorlati bemutatás Mihály Betta, az erdei iskola vezetőjének szakvezetésével, egy kerékpáros szakmai körutazással valósult meg. A résztvevők 10 km kerékpározás után megtekinthették az IPA horvát-magyar projekt keretein belül megvalósított Petesmalmi Studinka Természetismereti Központot, mely Dr. Studinka László emlékét őrzi. A nagysalléri vadaspark megtekintését követően, a Studinka László tanösvényen tovább kerekezve, néhány állomáshelyen megálltak. A kihelyezett táblák olvasásával hasznos és érdekes információkat kaphattak a Drávamenti térség és Belső-Somogy flórájáról és faunájáról, a védett növény- és állatfajokról, valamint a NATURA 2000 területek jelentőségéről.

Az erdei iskola oktatótermében a társerdőgazdaságoknál működő erdei iskola vezetői ismertették a saját infrastrukturális fejlesztéseiket, melyek a közelmúltban valósultak meg. Úgy, mint Katalinpuszta, Vackorvár, a kemencei- és a szilvásváradi erdei iskolák.

Ormos Balázs, a szakosztály elnöke erdőpedagógiai továbbképzést tartott a megjelentek részére.

Az esti beszélgetés lehetőséget adott arra, hogy az ország különböző részéről érkező kollegák kicserélhessék szakmai tapasztalataikat. Erre csendes és gyönyörű környezetet biztosított az erdővel körbevett Sziágyi erdészeti erdei iskola felújított épülete.

A második nap a tagság tájékoztatást hallhatott Lomniczi Gergely OEE titkártól és Puskás Lajos szakosztály tagtól a  „Svájci Programról”. Fellendülhet az erdei iskolák működése

 – Egy svájci program segítségével két szervezet új életet lehel az erdei óvodák és iskolák működtetésébe. Közel 360 millió forintot költhetnek céljuk elérésére. Égigérő tanterem címmel országos környezeti nevelési programot indít útjára a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).A cél, hogy az oktatás zöldítésével új fejezetet nyisson a hazai környezetkultúra és környezeti-etika területén, amihez a résztvevő civil szervezetek több mint 30 éves tapasztalata a garancia. A munka a tananyagok kidolgozása mellett az európai természetvédelem sarokkövének számító Natura 2000 hálózat népszerűsítését és a döntéshozók szemléletformálását is magába foglalja. A program összköltsége majd 360 millió forint, melynek az önrészen felüli összegét szokatlan módon a svájci államtól nyerték támogatásul. Ennek jelentős részét az erdei óvodák és iskolák működtetésére, a pedagógusok akkreditált, minősített továbbképzésére, valamint a gyerekek utaztatására kell fordítaniuk.
– Fontos szempont volt Svájc részéről, hogy fenntartható folyamatot kell kialakítanunk, máskülönben a pénz teljesen kárba vész..

- Ez nem tábor, nem osztálykirándulás, hanem annál sokkal több. Új tanulási forma. A program összesen majd 14 ezer gyereket érint majd a jövőben.

Ormos Balázs a 2012-es évet összefoglalva megköszönte a tagság aktív éves közreműködését és az utolsó ülésnek helyszínt adó erdei iskola vezetőjének szervezését, valamint a Sefag vezetésének a helyszín biztosítását és bemutatását.

 

 







Vissza a Kezdőlapra Foglalás Kapcsolat Áraink Erdei Iskola Program Bemutatkozunk