Köszöntő

A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola a jelenleg fennálló járványügyi helyzetre tekintettel nem fogad vendéget.
Amint a koronavírus miatti rendkívüli helyzet megszűnik, ismét szeretettel várjuk kedves Vendégeinket.


„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára,
Amely már akkor is tudáshoz juttat,
Ha csendben vagy és nyitott szemmel sétálsz benne!”
Dr. Madas László erdőmérnök

Szeretettel köszöntünk a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolánk honlapján!
Erdei iskolánk egész évben várja a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit. A somogyi erdők ma is meghatározzák e vidék jellegét. A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Somogy megye déli részén, a rinyabesenyői erdőtömb mélyén áll. Legközelebbi lakott település Rinyabesenyő (kis falucska kb. 200 lakossal), erdei, stabilizált földúton kb. 2,5 km távolságban, Lábod község (ahonnan az iskola lakói a meleg élelmet kapják) 8 km-re, Nagyatád, a legközelebb fekvő város (kórházzal és több fontos intézménnyel ellátva) 17 km-re, a megyeközpont Kaposvár pedig kb. 50 km-re található.

Az iskola épülete egykor, a Festetics uradalom idején (1932-ben), erdészlaknak épült.
Közel fél évszázadig töltötte be ezt a szerepet, majd az utolsó erdész elköltözését követően - 1982-ben- állaga leromlott, a bevezetett áramot kikapcsolták, az odavezető légvezetéket felszámolták. Az épület a Somogyi Erdőgazdasághoz tartozik. 1993-ban született elképzelés arról, hogy az épületet erdei iskolaként hasznosítsák. A munkálatok 1994-ban fejeződtek be, akkortól vették birtokba először csak a lábodi és besenyői iskolások és óvodások, majd a nagyatádiak, legújabban pedig a távolabbi környék intézményei is.

Az erdei iskola célja az erdei életközösség, az erdei környezet, az erdei munkák, ezenkívül a napszakok, az évszakok váltakozásának bemutatása természetes környezetében, az erdőn. Ezt a célt jól szolgálja az iskola elhelyezkedése, az, hogy az épületből kilépve rögtön az erdőben találja magát tanár, diák egyaránt.

Fehér István
vezérigazgató

 

vissza a lap tetejére
Vissza a Kezdőlapra Foglalás Kapcsolat Áraink Erdei Iskola Program Bemutatkozunk